Order Tray | Contact Us | Home | SIG Lists

[aprssig] Why is my AvMap G6 flaky?

Dave B dave at g8kbv.demon.co.uk
Wed Jan 2 14:46:08 UTC 2013


On 1 Jan 2013 at 7:56, lawrence labranche wrote:

> Hybrids have a lot of electrical noise. In my father-in-law's hybrid,
> I find the static goes away with the car turned off. As a test, how
> does it do off a 12v battery or another vehicle?
> 
> KI6ZQY


A few days ago, hmpf, thinking about it, t'was before Xmas, as I was 
trundling along in the trusty low tech Land Rover (about the only "high 
tech" item currently in there, is the rig) while listening to a couple of 
good old boys elsewhere in the UK having a chinwag on 40m, when the 
background noise started to grow and grow, blotting out the QSO eventualy 
maxing out at S9+++++ and then some (whatever full scale on a 706 is, 
with the pre-amp off) just as an early model Prius passed me.  The 
antenna at that time, was just a 3m length rod ("Tank Whip" in UK speak) 
with an auto ATU at the bottom.

It was some minutes before I could hear the QSO again, by that time, the 
Prius was well over 100m in front of me.

Nasty nasty non EMC compliant thing.   But not noticed that before, and 
there are quite a few buzzing about the UK's roads, so that one's 
probably had a back street hammer merchant doing something and not 
putting back all the shielding, or something else related to EMI 
suppression.

Even my works car, with all it's common rail computer controled direct  
injection systems doesn't create that much noise (it does create some, 
engine load and speed related) on HF.  (A 2009 Mazda 6, with the Ford 
160HP turbo diesel engine.)

Take care, and Happy New Year.

73.

Dave G0WBX.




More information about the aprssig mailing list