[aprssig] APRS-to-WAZE link for objects?

Robert Bruninga bruninga at usna.edu
Sat Feb 15 11:18:09 CST 2014


I wonder if any code-writiers have considered a link from APRS to this
system called WAZE.  It places objects on maps for fellow drivers.  I only
learned of this today.  Maybe I don't know enough about it yet:

see the map:  https://www.waze.com/livemap

But could we not have an engine that monitors APRS for a certain subset of
objects and passes them along to WAZE.  A preliminary symbols set that
would trigger this action might be:

police
emergency
ambulance
firetruck
construction
crash
fire
hamfest
tornado
flood

And the object translation to waze would include the original object text
plus "[via APRS]"

I think it might be good visibility for Ham radio and let others see what
APRS drivers are seeing.

Bob, WB4aPR

On Sat, Feb 15, 2014 at 11:30 AM, Steve Dimse <steve at dimse.com> wrote:

> There are several different things causing parts of this problem. As
> others describe, packets get mangled by this Igate that does not correctly
> handle non-printing characters. That's been a recurring problem since the
> very first IGate program. Then aprs.fi doesn't give the best error
> message in response to the IGate-mangled Mic-E packet (but I'd defend Hessu
> on the garbage-in-garbage-out principle. It is hard enough to correctly
> parse every possible legal packet in the crazy APRS spec. It is simply
> impossible to correctly handle every ILLEGAL possibility too!)
>
> findU shares some of the blame based on its symbol sets. If you go to
> ariss.net right now and look at the station list KD0KZE shows as No Sym
> Yet, but if you zoom into the map at Minnesota you see the location
> displayed with a dot. findU has two different symbol sets created by two
> different people, and clearly need to be better synchronized. I've known
> this for a while, but it is like the bug I have with base91 weather. Every
> time I start to work on it I get a gigantic headache, so I have a beer.
> Then I stop caring about symbols and base-91 ;-)
>
> Steve K4HG
>
> On Feb 14, 2014, at 11:04 PM, Paul Bramscher <pfbram at comcast.net> wrote:
>
> > Greetings--
> >
> > I regularly work the ISS digipeater and check www.ariss.net and
> > http://aprs.fi/info/a/KD0KZE -- and note that when a particular station
> > sends receipt of my transmission to the t2/sgate servers, my icon
> > appears as "no sym yet" instead of the usual 'House (Vertical Antenna)'.
> >
> > The operator (K0GDI-6) told me he's using UISS + the SatGate module.
> > And I see he's apparently sending RX's that result in 'no sym yet' for
> > other stations also.
> >
> > When I go to aprs.fi and pass my mouse over the 'no sym yet' graphic, it
> > says 'House (HF Antenna)'.  That's not what I've plugged into my rig or
> > software (TM-V71A + RC-D710, APRSISCE/32), and I don't see this problem
> > with terrestrial APRS or when other stations send a report of me working
> > the ISS.
> >
> > Is it likely that the operator's UISS software is outdated with an old
> > symbol set?  Kind of a bummer to lose my "home" symbol on ariss.net,
> > etc.  I note that I can immediately restore it if I fire up 144.390 and
> > send some local packets in my area.
> >
> > Regards,
> > KD0KZE / Paul Bramscher
> > _______________________________________________
> > aprssig mailing list
> > aprssig at tapr.org
> > http://www.tapr.org/mailman/listinfo/aprssig
>
> _______________________________________________
> aprssig mailing list
> aprssig at tapr.org
> http://www.tapr.org/mailman/listinfo/aprssig
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tapr.org/pipermail/aprssig/attachments/20140215/3f1a2087/attachment.html>


More information about the aprssig mailing list